Red Hill Kitchen

This warm and light-filled extension adds a large and comfortable kitchen to a grand red brick Canberra home. 

The original kitchen was small, cramped, and totally unsuited to the scale of the existing home. Though light and airy, it lacked connection to the backyard, outdoor areas and other parts of the house. Storage was limited, and not suited to entertaining or managing the needs of a growing family.

The new kitchen keeps the light-filled location on the northern corner of the house, but more than doubles the size of the space. Generous benches, an island bench the whole family can gather around, and a large walk in pantry make the new kitchen a social hub and ta true “heart of the house.” 

A wide staircase leads to a large deck halfway between the level of the kitchen and the backyard, creating a direct connection between the different levels. The deck leads on to the backyard swimming pool, with direct line of sight to the kitchen. The level change also allowed for a large rumpus room below the kitchen, providing extra breakout space for the kids and exercise space for the adults. A new garage provides internal access + additional storage and workshop space.

The style of the extension blends contemporary design with the best features of the traditional style of the original house. Recycled Canberra red bricks feature heavily, balanced by lighter materials such as weatherboard, plaster and light-coloured timber. A bay window matching those on the original house provides a sunny nook for reading or looking out over the garden.  Colonial style double-glazed uPVC windows match the original home’s windows while providing far higher performance.

Contractors:

Building Features:

  • Pitched ceilings with skylights
  • Recycled Canberra Red bricks
  • Hardwood flooring throughout
  • Custom joinery – kitchen, barn door + staircase
  • Colonial-style double glazed uPVC windows
  • Faithful to the style of the original home
  • Timber weatherboard cladding
  • Tile roof to match existing
Australian Homestead Living Room by Architecture Republic

A sunny nook

A new bay window provides a sunny nook to sit and read or look out over the garden. The wide staircase connects the different levels of backyard and kitchen, providing a line of sight to deck, pool and garden. Timber floors + balustrades with internal brick walls give the house a cosy, natural feel.

Rejuvenating spaces

The existing bathroom was tired, cramped, and broken up into separate rooms. Combining WC + bathroom created a more generous, light-filled room. 

Floor Plan by Architecture Republic, Australia
Australian Homestead Rammed Earth Colorbond by Architecture Republic

Traditional, yet contemporary

The exterior of the extension combines the classic Canberra red bricks, bay windows and colonial style glazing of the existing house with high-performance uPVC windows, generous glazing and well-insulated lightweight cladding. 

Light-filled and practical

Generous glazing and skylights flood the kitchen with light, taking advantage of it’s location on the northern corner of the house. Generous bench space and storage make cooking a pleasure. The large island bench provides space for the kids’ homework, a glass of wine, and space to prepare a feast, all at once! The pitched ceiling lifts the space, reaching higher than the traditional 8′ ceilings of the existing.

Australian Homestead Garden by Architecture Republic

Like What You See?

Feel free to contact our offices in Canberra and Bowral. We also operate in Goulburn, the Southern Highlands, Sydney, the Illawarra and throughout New South Wales.

Mobile: 0404 654 225
Email: hello@archrepublic.com.au
Post: PO Box 1572 Bowral, NSW 2576 and PO Box 3062 Belconnen, ACT 2617
Architect Registration Number: 9651 (NSW) 2525 (ACT)